Novi magistar u profesorskom kadru Medrese PDF Ispis E-mail

U srijedu, 18. januara 2012. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu je magistrirao profesor Hadisa u našoj medresi Salih Indžić.

Tema magistarskog rada je bila „Doprinos bošnjačke uleme razmatranju mustalehul-hadisa“, a odbranjena je pred Komisijom u sastavu: prof.dr. Adnan Silajdžić, predsjednik, prof. dr. emeritus Omer Nakičević, član, i doc. dr. Zuhdija Hasanović, mentor.

Iskrene čestitke profesoru Indžiću uz želje da njegov doprinos afirmaciji Sunneta Poslanika, s.a.v.s., u našoj zemlji bude sadržajan i koristan za sve muslimane.

 
Medresa ugostila imame svih medžlisa Muftiluka travničkog PDF Ispis E-mail

 U četvrtak, 12. januara i u utorak, 17. januara 2012. godine poslije podne-namaza u Medresi je upriličen prijem i ručak za glavne imame, predsjednike i sekretare medžlisa Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Gornji Vakuf, Bugojno, Donji Vakuf i Jajce te imame džemata ovih medžlisa i njihove hanume.

Direktor Medrese mr. Dž. Šošić je u svome obraćanju istakao da škola, kojom on rukovodi, i njezini uposlenici imaju potrebe na dostojanstven način zahvaliti svim imamima, glavnim imamima te predsjednicima medžlisa za sve ono što su činili i čine za dobrobit ustanove i njezinih đaka. To se prvenstveno odnosi na pripremanje učenika za Medresu, zatim prikupljanje poljoprivrednih proizvoda za potrebe internatske kuhinje te uplate kurbana koji također olakšavaju uvjete za ishranu učenika i učenica, a kojih je ove školske godine 330 raspoređenih u 12 odjeljenja.

U ime Uprave škole obratio se predsjednik mr. N. Abdibegović, muftija travnički, pozvavši imame na daljnju saradnju sa Medresom, predložio je da ovaj susret sa imamima bude tradicionalan i da Medresa treba računati na imame kao neupitan resurs podrške u nastojanju da se odgoje naraštaji dostojni svojih korijena, vjere, tradicije i domovine a u cilju boljeg sutra.

Na kraju su dodijeljene zahvalnice medžlisima, a prisutni su mogli obići i novu zgradu ženskog internata i uvjeriti se u nove smještajne uvjete naših učenica.

 
Posjeta Premijeru SBK PDF Ispis E-mail

U ponedjeljak, 9. januara 2012. godine delegacija Medrese predvođena predsjednikom Upravnog odbora muftijom mr. Nusret-ef. Abdibegovićem te direktorom mr. Dževdetom Šošićem posjetila je premijera SBK g. Tahira Lendu i stručnog saradnika za oblast srednjeg i visokog obrazovanja g. Sulejmana Ribu.

U prijateljskom susretu premijer je, iskazavši radost zbog posjete, upoznao delegaciju sa političkom situacijom u Kantonu, saznanjima Ministarstva obrazovanja SBK o kvalitetnoj organizaciji Medrese u odgojno-obrazovnom sektoru za šta se Vlada odlučila i na određeno povećanje na kodu Medrese u ovogodišnjem budžetu, te o društvenom značaju ovakvih škola u našem regionu. Podrška Kantona će biti bezrezervna i ubuduće jer Medresa, poštujući svu zakonsku i podzakonsku regulativu te Pravila po kojima funkcionira, pokazuje da želi biti bajraktar uspjeha i elitna ustanova u nivou srednjeg obrazovanja SBK.

Muftija i direktor Medrese su premijeru i Ministarstvu iskazali zahvalnost za nesebičnu ne samo finansijsku, nego i organizacijsku i pedagošku podršku. Dogovorena je tokom zimskog raspusta i organizacija seminara za profesore kao vida stručnog usavršavanja za šta Ministarstvo daje saglasnost i pozdravlja.

Na kraju susreta je zakazan termin posjete premijera Lende i njegovih saradnika Direkciji Medrese. Pored muftije i direktora u delegaciji Medrese su bili dr. Ahmed Adilović, prof. Safet Durguti, mr. Hamid Indžić i mr. Nermin Šušić.

 
Burdž univerzitet iz Sarajeva promovirao svoje programe i studije PDF Ispis E-mail

Nakon Internacionalnog univerziteta Sarajevo, koji je započeo ciklus univerzitetskih promocija po srednjim školama SBK, 26.12.2011. godine našu medresu su posjetili predstavnici Internacionalnog Burdž univerziteta iz Sarajeva predvođeni profesorom Muratom Onerom. Ovaj uviverzitet je osnovan 2008. godine sa tri fakulteta: Edukacijski, Ekonomski i Fakultet za inžinjering i informacijske studije.
U svome izlaganju prof. Oner je predstavio Univerzitet, fakultete i studijske odsjeke te upoznao maturante i maturantice sa takmičenjem na nivou Univerziteta u četiri kategorije: Inžinjerstvo, Web-tehnologije, Zaštita okoline i Imam ideju, a na koje mogu aplicirati i naši učenici. Date su osnovne informacije vezane za stipendije i najavljena videoprezentacija u februaru 2012. Domaćin prijema u ime direktora Medrese je bio mr. N. Šušić, koordinator škole za vannstavne aktivnosti.

 
Turska agencija TIKA finansijski podržava opremanje ženskog internata PDF Ispis E-mail

Direktor Medrese i prof. S.Durguti prisustvovali su sastanku sa predstavnicima turske internacionalne agencije za saradnju i razvoj TIKA u Sarajevu. Direktor ureda Agencije gospodin Zulkuf Oruč je obavijestio Upravu Medrese da će u narednoj budžetskoj godini, ako Bog da, TIKA finansijski podržati kandidirane projekte za okončanje radova na zgradi ženskog internata.
Obećana sredstva bi bila dostatna za opremanje potkrovlja, kabineta i podrumskih prostorija te eksterijerskog uređenja dvorišta, potpornih zidova, fasade i zvučnih izolacija. Koristimo se prilikom zahvaliti bratskoj TIKI na razumijevanju i podršci u vremenu kada je sredstava i u državi sve manje.
 

 
Proučena hafiska dova Mahiri Begović PDF Ispis E-mail

U nedjelju, 18.12.2011. godine Elči Ibrahim-pašina medresa je bila mjesto svečanog čina, povod je promocija 26. hafiza Kurani-Kerima naše škole Mahire Begović iz Malina kod Travnika.

Svršenica naše medrese je hifz položila pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH u mjesecu oktobru. Muhaffiz joj je bio prof. hfz. Fadil Bektaš, a učenje hifza je trajalo od drugog razreda Medrese. Trenutno je studentica Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Skupu su se obratili koordinator za nastavu dr. A. Adilović, muftija travnički mr. Nusret-ef. Abdibegović te izaslanik Reisul-uleme IZ u BiH mr. Muharem-ef. Omerdić. Moderator programa svečanosti je bio naš profesor mr. Nermin Šušić.

Na kraju da kažemo da samo velika ustrajnost, strpljenje i ljubav prema Kur’anu mogu dovesti do toga da neko nauči Kur’an napamet. Zato je hafiz dar od Allaha muslimanima.

 
Članovi redakcije "Nedžma" učestvovali na konferenciji u Sarajevu PDF Ispis E-mail

Gazi Husrev-begova medresa je bila domaćin 1. Konferencije redakcija listova učenika medresa u BiH od 16. do 18.12.2011. godine. Redakciju našeg školskog lista Nedžm su predstavljali Eldar Tutnić, Anes Prentić i Halid Kasapović.

Cilj Konferencije je bio poboljšati saradnju među redakcijama, razmjeniti ideje i pozitivnu praksu u radu. Učesnici svih medresa su imali i prezentacije škole, učeničkog aktivizma, školskih klubova i lista.

Na kraju Konferencije je zaključeno da se uradi bilten kojeg će sve medrese na vrijeme dobiti.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 23 - 33 od 47
Developed by: Studio4web2.net