Medresu posjetila delegacija regije Kutahya, Turska PDF Ispis E-mail

U srijedu, 28. septembra, 2011. godine u posjeti Medresi boravila je ugledna delegacija Regije, Općine i Muftiluka Kutahya iz Turske, u sastavu: Kenan Çiftçi, valija, predsjednik Regije, Mustafa Üskülüplü, muftija, Mustafa Iça načelnik Opčine Kutahya, Nijazi Guneş, šef odjela za finansije IZ Turske, dr. Yuksel Salman, direktor Izdavačke djelatnosti pri IZ Turske i gosp. Muharrem Cam, ataše za vjerska pitanja Ambasade Turske u BiH.

U delegaciji su bili i načelnik Općine Tešanj Fuad Šišić sa saradnicima, muftija zenički mr. Ejub-ef. Dautović, šef Ureda za dijasporu Rijaseta IZ u BiH mr. Mirsad Kalajdžić, glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić i predsjednik MIZ Tešanj Zehrudin Kruško.

Domaćin delegaciji bio je direktor mr. Muharem Dautović sa saradnicima.

Direktor je gostima iz prijateljske Turske predstavio Medresu i ukratko prezentirao aktivnosti, posebno u segmentu izgradnje infrastrukture. Druženje je završeno ručkom u restoranu "Lutvina kahva".

 
Maturska akademija 2011 PDF Ispis E-mail

Nedjelja, 8. maj 2011.

U prepunom atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u 14:00 sati otpočela je svečana akademija u povodu ispraćaja 244. generacije maturanata i 4. generacije maturantica naše škole. Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti iz vjerskog, političkog i kulturnog života, te mnogobrojna rodbina maturanata i prijatelji.

Direktor, mr. Muharem Dautović, uručio je prigodne nagrade učenicima generacije, a također je i uručio laureate "Elči Ibrahim-paša" nekim od članova kolektiva medrese te muftiji banjalučkom, Edhem-ef. Čamdžiću.

Pored Direktora Dautovića, prisutnima su se obratili i mr. Nusret-ef. Abdibegović muftija travnički, Edhem-ef. Čamdžić muftija banjalučki u svojstvu izaslanika Reisul-uleme, a sve je krunisano dovom koju je proučio mr. Ejub Dautović muftija zenički.

 
Defile maturanata i maturantica PDF Ispis E-mail

Subota, 7. maj 2011.

U 19:00 sati ispred Medrese je krenula povorka 244. generacije maturanata i 4. generacije maturantica koju su predvodili razrednici i profesori Nermin Šušić, Dževdet Šošić, Lejla Bešo-Haskić i Alma Švrka.

Svratili su na centralno šehidsko mezarje gdje je proučena Fatiha, zatim su produžili do Hadži Ali-begove džamije odakle su se vratili nazad u medresu.

Povorku su pratili mnogobrojni roditelji, rodbina prijatelji i sugrađani.

 
Hafiska dova sestara Fatime i Aiše Bektaš PDF Ispis E-mail

Nedjelja, 17. april 2011.

U Medresi je ovaj dan bio posebno svečan. Poslije podne namaza proučena je hafiska dova dvjema sestrama, mladim hafizama Fatimi i Aiši Bektaš. One su kćerke našeg profesora hfz. Fadila Bektaša. Ovaj događaj je poseban po tome što se radi o porodici hafiza. Otac Fadil je hafiz, majka Džemila je hafiza, stariji brat Ahmed (učenik 4. razreda naše medrese) je hafiz), Fatima je također učenica I-b razreda naše medrese, Aiša je učenica 6. razreda osnovne škole. Ovo je trenutno najveća porodica u Bosni i Hercegovini i šire koja trenutno broji čak 5 hafiza.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj gostiju, čime je još više uvećalo ovaj događaj. Voditelj programa bio je prof. Nermin Šušić, a prisutnima su se obratili direktor Medrese, mr. Muharem Dautović i muftija travnički mr. Nusret Abdibegović. Zatim su prisutni hafizi proučili po nekoliko ajeta iz Kur'ana Časnog, hfz. Fadil Bektaš je proučio hafisku dovu, a zatim se Zamjenik Reisul-uleme hfz. Ismet Spahić kratko obratio prisutnima, prenio selame od Reisul-uleme dr. Mustafe Cerića i na kraju uručio diplome mladim hafizama.

 
Američki Ataše za kulturu u posjeti Medresi PDF Ispis E-mail

Četvrtak, 7. april 2011.

U prijepodnevnim satima našu školu posjetila je gospođica A. Sunshine Ison, Ataše za kulturu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Uvaženu gošću primio je direktor mr. Muharem Dautović sa profesorom engleskog jezika Kemalom Avdagićem.

Uz prijatan razgovor direktor Dautović je uvaženu gošću upoznao sa historijatom Medrese i aktivnostima koje se u njoj odvijaju, te joj uručio prigodan poklon.

Zatim se gošća upoznala sa učenicima koji pohađaju Access program i održala im kraće predavanje.

 
Osma kantonalna debata PDF Ispis E-mail

Opširnije... Utorak, 5. april 2011.

Danas je u atriju Medrese održana 8. kantonalna debata srednjih škola u kojoj je učešće uzelo 11 srednjih škola iz Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, te naša škola. Tema debate bila je "Shvatanje naše budućnosti u svjetlu civilizacija". Moderator debate bio je profesor bosanskog jezika i književnosti u Medresi, Nermin Šušić. Prisutnima se obratio direktor Medrese mr. Muharem Dautović, a debatu je tradicionalno otvorio načelnik Općine Travnik, gosp. Tahir Lendo.

Nakon plenarnog dijela, učesnici su se odmorili uz ručak, nakon čega su pristupili radu u odvojenim radionicama.

Na kraju je komoderator debate Ahmed Omerdić, prof. pročitao zaključke, a zatim je direktor Dautović svim učesnicima uručio prigodne poklone i zahvalnice školama na učešću.

 

 

Opširnije...
 
Turski ministar posjetio Medresu PDF Ispis E-mail

Petak, 19. februar 2011.

U okviru zvanične posjete Srednjobosanskom kantonu i Travniku, našu školu je posjetio gospodin Faruk Čelik, Ministar za međunarodnu saradnju Republike Turske u pratnji mnogobrojne delegacije i predstavnika turskih medija. U pratnji su također bili i muftija travnički, mr. Nusret Abdibegović, načelnik općine Travnik g. Tahir Lendo i drugi zvaničnici.

Uvaženog gosta i delegaciju primio je direktor mr. Muharem Dautović i upoznao ih sa historijatom i radom Medrese i pokazao mu novi objekat ženske medrese koji je u izgradnji. Gost je izdvojio i malo vremena za razgovor sa našim učenicama.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 34 - 44 od 47
Developed by: Studio4web2.net