Ahmed Bektaš - 23. hafiz naše medrese PDF Ispis E-mail

3. aprila 2010. g. iza podne-namaza upriličena je svečanost hafiske dove na kojoj je dodijeljena najveća i najjača ovosvjetska titula i zvanje hafiza Kur'ana učeniku trećeg razreda Travničke medrese Ahmedu Bektašu.

Posebno je istaknuto prisustvo Predstavnik Rijaseta na ovom skupu je bio zamjenik reisul-uleme hfz. Ismet-ef. Spahić, uz petnaestak hafiza još su svečanost uveličali i Nezim Halilović Muderris, šef Ureda za hadž Rijaseta IZ, prof. dr. Zuhdija Adilović, dekan IPF-a Zenica, Zijad-ef. Ljevaković, direktor GH medrese, predstavnik Svjetske asocijacije za učenje Kur'ana napamet iz Džidde dr. Džemala Musliha kojem je ovom prilikom izrečena posebna zahvalnost za veliku podršku kada je u pitanju stipendiranje učenika koji uče Kur'an napamet.

Nešto više o ovom segmentu Medresinog rada je u nastavku programa rekao direktor Medrese mr. Muharem Dautović.
I muftija travnički mr. Nusret-ef. Abdibegović je javno podijelio sreću ovog događaja. Uz čestitke Kolektivu Medrese, hafizu i roditeljima, muftija se osvrnuo na temu ljubavi prema Kur’anu.

Hafisku halku su činili:
1. hfz. dr. Fadil Fazlić, prof. na FIN-u,
2. hfz. dr. Halil Mehtić, prof. na IPF-u Zenica,
3. kurra hfz. dr. Dževad Šošić, prof. na FIN-u,
4. hfz. dr. Safvet Halilović, prof. na IPF-u Zenica,
5. hfz. dr. Džemail Ibranović, imam Šarene džamije u Travniku,
6. hfz. Aziz Alili, glavni imam u Islamskom centru Zagreb, poznati interpretator ilahija i kasida,
7. hfz. Husein Smajić, imam džemata Međaš, MIZ Kalesija,
8. hfz. Hamza Halilović, svršenik ove medrese, uspješan student,
9. hfz. Ibrahim Bektaš, imam h. Ali-begove džamije u Travniku,
10. hfz. Haseljić Salih, svršenik Travničke medrese, imam džemata Dobriljeno, MIZ Zenica,
11. hfz. Fetić Muhamed, svršenik Travničke medrese, imam džemata Lučani, MIZ Zenica,
12. hfz. Koluh Alem, svršenik Travničke medrese i FIN-a, postdiplomac,
13. hfz. Sead Šahinović, imam džemata Janjići, MIZ Zenica,
14. hfz. Muriz Mešić, imam Hadžijske džamije u Sarajevu te
15. kurra hfz. Fadil Bektaš, prof. Kiraeta u Travničkoj medresi i otac mladog hafiza Ahmeda.

Potom je uslijedio najradosniji dio svečanosti kada je hafiz Ahmed proučio kratke sure. Iza njega su sjedile njegove kolege iz razreda Adilović Amar i Čolić Ahmed i učili tekbire.

Hafiz Ahmed Bektaš rođen je 5. novembra 1992. godine u Medini, Saudijska Arabija, od oca Fadila i majke Džemile. Svoje prve susrete sa Kur’anom ostvaruje u Medini gdje je naučio prve sure. S obzirom na to da su i roditelji mladog hafiza također hafizi, podsticali su ga na hifz već u osnovnoj školi. Međutim, prvo intersovanje i posvećivanje hifzu pokazuje nakon upisa u Travničku medresu. Velikim trudom i upornošću uspijeva do početka trećeg razreda Medrese da nauči cijeli Kur’an napamet pred svojim roditeljima hfz. Fadil-ef. Bektašem i hfz. Džemila-hanumom Bektaš. Cijeli Kur’an je proučio pred Komisijom Rijaseta IZ za četrnaest dana. Za vrijeme proteklog mjeseca ramazana učio je hafisku mukabelu u Travniku. Učestvovavo je na Petnaestom i Šesnaestom evropskom takmičenju u učenju Kur’ana u Zagrebu. Njegova ideja vodilja je ajet u kojem Allah, dž.š., kaže: “I trudite se…”
Ahmed je trudom u ime Allaha zavrijedio najčasniju diplomu hafiza Kur’ana.
Hafisku dovu je proučio kurra hfz. Fadil Bektaš, Ahmedov babo. Na kraju programa kratkim, ali nadasve nadahnutim govorom prisutnima se obratio zamjenik reisul-uleme IZ u BiH hfz. Ismet-ef. Spahić te uručio diplomu mladom hafizu.

 
« Prethodna   Sljedeća »
Developed by: Studio4web2.net